Srebrenica, hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem

65.00KM

  • Biblioteka: Posebna Izdanja
  • FORMAT: B5
  • IZDANJE: 2020.
  • UVEZ: tvrdi sa ovojnicom
  • OBIM: 1132
SKU: 9789958275401 Kategorija:

Opis

Srebrenica, hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem – Matthias Fink
Preveo sa njemačkog: Avdija Alibašić

Kapitalno djelo o genocidu u Srebrenici nagrađivanog njemačkog historičara i novinara Matthiasa Finka pod naslovom: “Srebrenica, hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”.

Ova studija na više od 1.000 stranica nudi iscrpnu genealogiju Genocida u Srebrenici. Autor se godinama bavio ovom temom, sam je poduzimao i učestvovao u brojnim istraživanjima u Bosni sakupljajući informacije od stotina svjedoka, a od posebne je važnosti činjenica da je od samog početka pratio rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjih istraživanja koje je autor proveo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu. Ovaj institut (HIS) vrijedi za jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Saveznoj Republici Njemačkoj, a poseban ugled postigao je istraživanjima na području nasilja u društvu u 20. stoljeću.

O AUTORU: Dr. phil. Matias Fink (Matthias Fink) studirao je američke studije i političke nauke, a zatim studij za savremenu historiju u Minhenu (München) i Tibingenu (Tübingen). Doktorirao je 1978. godine na temu „Nacionalni interesi i razvojna pomoć“.

Radio je 35 godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža za razne institucije njemačkog javnog servisa, ARD. Kao vanjskopolitički korespodent izvještavao je iz Srednje i Južne Amerike, Irske, Vijetnama, Palestine. Decenijama je važio kao jedan od najbriljantnijih vanjskopolitičkih komentatora.

Additional Information

Weight 1.2 kg