BOŽIJI DAR

20.00KM

  • Biblioteka: Posebna Izdanja
  • FORMAT: A5
  • IZDANJE: Sarajevo 2014
  • OBIM: 140 str.
  • UVEZ: tvrdi
Kategorija:

Opis

Na policama knjižara nalazi se novo djelo “Božiji dar” književnice Ramize Radončić-Hot. Pripovjedačko umijeće autorice i u ovoj zbirci otkriva svu složenost čovjeka, njegove strepnje, htijenja, bol i radost.
Djelo od 20 priča ne nosi slučajno naziv “Božiji dar”. I u dosadašnjem opusu autorice svako biće je Božiji dar pa, bez obzira na mane ili vrline, autorica iskazuje svoj humanizam u nadi da su mane prolazne slabosti, a vrline putokazi. Autorica nema unaprijed određen stav prema kojem su građeni likovi, njihove osobenosti prozilaze iz naracije.

 

 

U ovoj knjizi priče prate sreću, poražavajuća otkrića o supružniku, bolne kompromise, iznenađujuća saznanja o porijeklu svojih najbližih, sujetu…, ali autorica zadržava i komiku, koja se zasniva najčešće na igrama riječi. Kao i u prethodnim zbirkama “Mudrost osmijeha” ili “Prosvijetljeni val”, i nova knjiga daruje čitaocu spoznaju o toliko različitih, a bitnih čovjekovih osobina kroz niz literarnih slika.

Dosadašnja djela Ramize Radončić-Hot prevedena su na nekoliko jezika, a uvrštena su u čitanke i zbornike. Od 1988. godine objavljuje knjige poezije i proze i nagrađivana je za književno stvaralaštvo.