Imendan svete Katarine Ricci – Nada Đerek

(9 recenzije korisnika)

23.00KM

 • FORMAT: A5
 • IZDANJE: 2017
 • OBIM: 330
 • UVEZ: tvrdi
 • Nagrada: Fondacija za izdavaštvo – 2017. godina
SKU: 9789958274107 Kategorija:

9 recenzija za Imendan svete Katarine Ricci – Nada Đerek

 1. Antonia Buljan

  Prekrasna knjiga. Tako iskreno napisana. Čitka. Neobična i jaka.

 2. N.D.T.

  Pročitala je u gutljaju. Prsti od emocija. Rrecenica koje savrseno opisuju ljudske slabosti, trpljenja, ushicenja i nadanja. Dugo ne procitah knjigu s ovoliko topline na jednom mjestu.

 3. Marko Blažević

  S obzirom na sutora ne sumnjam u kvalitetu.

 4. ilija duspara

  Citam po drugi puta,Svetice postaje presvetla…Odusevljen sam i preporucam od srca…

 5. Imendan svete Katarine Ricci

  Odlicna knjiga za koju se isplati odvojiti vrijeme. Preporucam ?

 6. Niva

  Ne ispušta se iz ruku,odlična!!

 7. V. S.

  Osim što je retorički osebujna, knjiga tako vjerodostojno afirmira nešto posve rijetko i netipično za naše podneblje; nazvao sam to (radno) ‘katolički feminizam’. I morala bi imati dobrodošlicu posebno među intelektualno prostranijim dijelom svećenstva.

 8. Fatima

  Odlična knjiga. Progovrajući o intimnom iskustvu prijateljstva, suživota, solidarnosti i nepristajanja na tranzicijski uvjetovane promjene karakteristične za poslijeratni period Nada Đerek otkriva život pojedinaca koji se ne mire sa urušavanjem etike onda kad je sve drugo urušeno i poljuljano. Jezička slikovitost i preciznost narodnog govora čini dijaloge ispisane u prvom dijelu knjige životnim i dinamičnim čime se stvara posebna melodičnost i stilska uobličenost teksta. Upravo taj dalmatinski dijalekt daje osjećaj da tekst protiče i brzo prolazi kroz teme, a ustvari ih detaljno razdjeljuje formirajući male cjeline i priče. Narativni svijet Cime i Užnjenke pun je brojalica, gatanja, slutnji i intuitivnih osjećaja u kojima se naslućuje ono što bi moglo biti jer se o velikim stvarima, bilo da se radi o osjećajima ili o društveno-političkim zbivanjima ne govori, a cijelli svijet Cime i Uženjke zapravo je intimni mikrosvijet žene. Da ne dužim, knjiga koja se sa zadovoljstvom čita. Preporučujem

 9. Marina Alerić Bebić

  Čestitke autorici na osvojenom prvom mjestu na natječaju Fondacije za izdavaštvo za 2017. Roman zaslužuje mjesto u izlogu knjižare.
  Iako se primjećuje tendencija autorice da iskaže što više frustracija zbog dječjih bolesti našeg društva u tranziciji i nepohvalnih pojava tipičnih baš za naš ili naški domaći milje, priča je to svevremenska i ponajprije o prijateljstvu, napisana prvenstveno iz duše i na univerzalnom jeziku duše. Tko od nas ne poznaje neku svoju Uženjku, ili nekog svog sirotana iz školskih dana rijetko čistog duha, ili nekog moralnog diluvijalca poput alegorijskog lika Alosije, ili neku lutalačku dušu u kojoj je svjetovna ljubav nadjačala sveti poziv, ili neki sporedni lik u životu koji je na nas ostavio izvanredan dojam, ili…
  Opisi su sve samo nisu suhoparni (ili soparni kako bi se to reklo na kućnoj ikavici glavnih junakinja) i u njima su uočljive sklonosti mističnom realizmu i nemilosrdnoj groteski. Autorica se pokazuje kao pravi enfant terrible kada nam dočarava sirovštinu, neukus ili licemjerje nekih društvenih tipova a svatovske i pogrebne prigode svojom izvanjštinom (koja je čak u diskrepanciji s onim suštinskim) mogu izazvati u nama joneskovski komičan ili pak zastrašujući dojam pustošnosti, ispraznosti i nonsensa.
  S druge pak strane, vrlo se strpljivo i dušebrižno njeguju latice prijateljstva sve do dostojanstvenog raspleta lišenog ikakve pogubne nesnalažljivosti.
  Zanimljivo je koliko je simbolike ugrađeno samo u motiv jedne četke za kosu i ritualno raščešljavanje i njegovanje, gotovo svetom ljubomorom, onog svog i samo svog intimnog, neponovljivog bića i potpisa. Inatljiva odlučnost da se sačuva mladost duše, vlastitost i bitak unatoč svim modricama na svom biću podsjeća me na jednu od onih surovo iskušenih izreka Bukowskog : „Pronaći život i čuvati ga do smrti, u našem je kukavičkom, okrutnom i bljedunjavom društvu problem.”

Napiši recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *